Home » , » Οι στόχοι και οι κρυφοί φόβοι των κομμάτων

Οι στόχοι και οι κρυφοί φόβοι των κομμάτων

Written By news on Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 | 10:58 μ.μ.

Πού «ποντάρουν» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο «παρά πέντε» των εκλογών. Τα σενάρια και οι εντυπώσεις για τις δύο Κυριακές. Το σύνδρομο του «λευκού χάρτη» και οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά.

Δύο εικοσιτετράωρα πριν την αυτοδιοικητική κάλπη της πρώτης Κυριακής και οκτώ ημέρες πριν την κάλπη των ευρωεκλογών τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως είναι φυσικό, βρίσκονται σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού.

Σε Συγγρού και Κουμουνδούρου οι επιτελείς των δύο κομμάτων κάνουν, με διαδοχικές συσκέψεις, τους τελικούς τους σχεδιασμούς και εξυφαίνονται τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για το πως θα «υποδεχθούν» τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής αφού όλοι συμφωνούν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα δύο αποτελέσματα συνδέονται.

«Πανηγυρισμοί δεν επιτρέπονται, γιατί μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ», λέει κυβερνητικό στέλεχος με μακρά εμπειρία στις εκλογικές αναμετρήσεις. Άλλωστε το σύνδρομο «του λευκού χάρτη», δηλαδή οι ακομμάτιστοι υποψήφιοι, θα κάνει την εμφάνισή του σε αυτές τις εκλογές περισσότερο από ποτέ.

Στο Μαξίμου οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού φοβούνται δύο πράγματα: μια κακή επίδοση στις ευρωεκλογές και μια διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ άνω των 4 μονάδων και παράλληλα την αδυναμία της Ελιάς-ΠΑΣΟΚ να πιάσει το μέτρο για την εκλογή ενός ευρωβουλευτή (κάτω από 5%).

Σε αυτήν την περίπτωση, παραδέχεται στέλεχος τς ΝΔ, τα πράγματα «θα είναι πολύ δύσκολα για το μέλλον της συγκυβέρνησης», παρά το γεγονός ότι πολλοί εντός της ΝΔ σημειώνουν ότι οι εκλογές δεν είναι εθνικές, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα αριθμεί 153 βουλευτές και πριν και μετά την ευρωκάλπη και ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι μπετόν».

Ένα πρόβλημα της τελευταίας στιγμής είναι ο «λευκός χάρτης» αφού ένας, ένας οι υποψήφιοι περιφερειάρχες σπεύδουν να κρατήσουν αποστάσεις από τα κόμματα

Αν η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή μέχρι και δύο μονάδες στη ΝΔ θα εντάξουν στο οπλοστάσιό τους το αποτέλεσμα και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ειδικά αν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ βρεθούν εκτός στη μάχη στους μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς).

Ένα πρόβλημα της τελευταίας στιγμής είναι ο «λευκός χάρτης» αφού ένας, ένας οι υποψήφιοι περιφερειάρχες σπεύδουν να κρατήσουν αποστάσεις από τα κόμματα ζητώντας με επιστολές τους στο υπουργείο Εσωτερικών σε περίπτωση εκλογής τους ο χάρτης να βαφτεί άσπρος και όχι μπλε ή πράσινος. Πρώτος έστειλε επιστολή ο Γιάννης Σγουρός, ακολούθησε ο νυν περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και ο Κώστας Μπακογιάννης στη Στερεά Ελλάδα.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ότι η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στόχος των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι του κόμματος στον δεύτερο γύρο ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή αποχή στην ευρωκάλπη.

Η μητέρα των μαχών για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η περιφέρεια Αττικής και το ποσοστό με το οποίο η Ρένα Δούρου θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Ελπίδες τρέφουν και για την περιφέρεια Βορείου Ελλάδος με την Αγλαΐα Κυρίτση και για την περιφέρεια Πελοποννήσου με τον Οδυσσέα Βουδούρη.

Σε περίπτωση, λένε, που ο Γαβριήλ Σακελαρίδης κάνει την έκπληξη στον Δήμο της Αθήνας και καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο ο στόχος για την Κουμουνδούρου, τουλάχιστον στον τομέα των εντυπώσεων θα έχει επιτευχθεί ενόψει και της κρίσιμης αναμέτρησης την δεύτερη Κυριακή στην ευρωκάλπη.

Στην Ελιά-ΠΑΣΟΚ το δίλημμα του κ. Βενιζέλου «είναι ένα κλικ πάνω» από αυτό που έθεσαν τα υπόλοιπα στελέχη του κινήματος και ο πρόεδρος του κόμματος «το έκανε και προσωπικό». Συνεπώς, παραδέχεται στέλεχος του κόμματος σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος το πιστόλι που έχει μπει στο τραπέζι «θα απασφαλιστεί».

Το οξύμωρο είναι ότι το ίδιο στέλεχος παραδέχεται πως σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα κυριαρχήσει το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι, εντός της Χαριλάου Τρικούπη, που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ με την υπάρχουσα μορφή έχει «τελειώσει», αλλά η δυναμική στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας είναι τέτοια που θα πυροδοτήσει εξελίξεις.

Το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών μπορεί να βρεθεί με επτά περιφέρειες και με τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας στα χέρια του

Ένα αποτέλεσμα πάντως για την Ελιά πάνω από το 7% σε συνδυασμό με την καλή πορεία στους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας στελεχών του κινήματος (Σγουρός-Γιαννακίδης-Αρναουτάκης-Γιακαλής-Μαχαιρίδης-Γκερέκου) και νυν δημάρχων που έχει στηρίξει το κίνημα (Καμίνης-Μπουτάρης) και διεκδικούν με αξιώσεις την επανεκλογή τους θα προκαλέσει ρίγη ανακούφισης στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι εξαιρετικά οξύμωρο, επισημαίνει παλιό και πεπειραμένο στέλεχος του κινήματος το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών μπορεί να βρεθεί με επτά περιφέρειες και με τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας στα χέρια του.


Πηγή : thetoc.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2019. newsontime.gr

powered by Blogger