Home » , » Τέλος η επιστροφή φόρου

Τέλος η επιστροφή φόρου

Written By news on Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 | 11:50 π.μ.

Δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσει η εφορία σε χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι περιμένουν το 2014 επιστροφή φόρου, ενώ ταυτόχρονα είναι υπόχρεοι καταβολής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η μεταφορά από φέτος της αρμοδιότητας είσπραξης του «χαρατσιού» από τη ΔΕΗ στο Υπουργείο Οικονομικών ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την εισπραξιμότητα και την απόδοση του φόρου στα κρατικά ταμεία. Πρόκειται για προοπτική που έχει κινητοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου, η οποία σχεδιάζει την είσπραξη του φόρου πριν καν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»,σχεδιάζεται η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 83 από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφής φόρου κάτω των 1.500 ευρώ, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι, είναι πλέον δυνατόν να συμψηφίζονται με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Συνεπώς, φόροι που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματα των φορολογουμένων και ανεξάρτητα από το αν οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν εκπνεύσει μπορούν να συμψηφιστούν.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δρομολογείται ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος που οφείλει η εφορία και που θα έπρεπε κανονικά να καταβληθεί εφάπαξ στους φορολογουμένους εντός του καλοκαιριού με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, για τις οποίες παρέχεται κανονικά η δυνατότητα εξόφλησής τους σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Μέσα στον Ιούνιο θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά για το «χαράτσι»

Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες πέντε δόσεις τους μήνες που ακολουθούν, ενώ η τελευταία θα πληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων φορολογούνται για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ αντίθετα απαλλάσσονται τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.). Ωστόσο, ο ενιαίος φόρος περιλαμβάνει μειώσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σχέση με τους φόρους που πλήρωναν τα τελευταία τρία χρόνια. Από την άλλη, όσοι διαθέτουν έστω και ένα αγροτεμάχιο θα επιβαρυνθούν καταβάλλοντας περισσότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία θα πρέπει να υποβάλουν και το έντυπο Ε9, προκειμένου να υπολογιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Σημειώνεται ότι το Ε9 υποβάλλεται ηλεκτρονικά από κάθε φυσικό πρόσωπο. Μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2014 έχει αποβιώσει, η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ από όλους τους κληρονόμους ή από πληρεξούσιο. Οι μεταβολές της περιόδου από 1/1/2014 έως 31/5/2014 θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014. Από την 1η Ιουλίου 2014 θα αρχίσει η διαρκής ενημέρωση του Ε9. Δηλαδή, η προθεσμία ενημέρωσης κάθε μεταβολής ακινήτου θα γίνεται μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία μεταβολής στο ακίνητο.

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων: ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων και θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο, ενώ θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:


1. Κτίσματα: ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Με την εφαρμογή του νέου φόρου, όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες χωρίς οικόπεδα, ανεξαρτήτως αξίας, θα πληρώσουν το 2014 χαμηλότερο φόρο σε σχέση με το 2013.

2. Οικόπεδα: ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

3. Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου ή οικισμών: ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Συμπληρωματικός φόρος (πρώην ΦΑΠ): ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Παρατίθενται παραδείγματα:

Κατοικίες


1. Διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Αιγάλεω με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ/τ.μ., στον δεύτερο όροφο, καινούργιο, με δύο προσόψεις. • ΕΝΦΙΑ 2014: 428,82 ευρώ.

2. Διαμέρισμα 100 τ.μ. στον Άλιμο με τιμή ζώνης 1.450 ευρώ ανά τ.μ., 8ετίας, στον πρώτο όροφο, με μία πρόσοψη. • ΕΝΦΙΑ 2014: 448 ευρώ.

3. Μονοκατοικία 200 τ.μ. στην Εκάλη με τιμή ζώνης 2.050 ευρώ, 10 ετών, με πρόσοψη σε έναν δρόμο και με κάλυψη του συντελεστή δόμησης. • ΕΝΦΙΑ 2014: 1.421,67 ευρώ. • Συμπληρωματικός φόρος 2014: 120 ευρώ. • Σύνολο φόρων 2014: 1.541,67 ευρώ.

Αγροτεμάχια

1. Αγροτεμάχιο 40 στρεμμάτων, αρδευόμενο, με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του Νομού Λαρίσης. • ΕΝΦΙΑ 2014: 96,80 ευρώ.


2. Αγροτεμάχιο 2,5 στρεμμάτων, αρδευόμενο, με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του Δήμου Μυκόνου. Εντός αυτού υπάρχει εξοχική κατοικία 150 τ.μ. • ΕΝΦΙΑ 82,50 ευρώ.


Πηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2019. newsontime.gr

powered by Blogger