Home » , » Τα ρίχνουν όλα στον καιρό

Τα ρίχνουν όλα στον καιρό

Written By news on Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014 | 9:28 μ.μ.

Αποποιήθηκαν κάθε ευθύνης για τον τραγικό χαμό του 13χρονου στο παράνομο λούνα παρκ του Ελληνικού οι κατηγορούμενοι.

Ο Ιταλός διαχειριστής και οι δυο αλλοδαποί όχι μόνο υποστήριξαν ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη, αλλά πέρασαν και στην αντεπίθεση κατηγορώντας τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους.


Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι

Μέσω απολογητικού υπομνήματος που κατέθεσαν στη 2η τακτική ανακρίτρια, ο Ιταλός διαχειριστής και οι δυο αλλοδαποί υπάλληλοι του λούνα πάρκ κάνουν λόγο για «ανθρωποθυσίες» και «λογικά άλματα», «ρεπόρτερ-ντεντέκτιβ» και «αυτόκλητους τηλε-τεχνικούς ασφαλείας» υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη για τον τραγικό θάνατο του παιδιού. Οι ίδιοι, όπως αναφέρουν, δεν αμέλησαν, δεν παρέλειψαν τίποτα και όλα τα έκαναν καλά. 

Για όλα φταίει, υποστηρίζουν, ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο... Οι συνήγοροί τους υπέβαλαν και ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου υποστηρίζοντας ότι η κατηγορία δεν θα έπρεπε να μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα.

«Ούτε δόλος, ούτε αμέλεια υπήρχε σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψή μας, που να βρίσκεται σε αιτιώδη συνάφεια με τον τραγικό θάνατο του ανηλίκου αγοριού και τον τραυματισμό της αδελφής του» υποστηρίζουν και επιτίθενται: «O θάνατος του Βασίλη και ο τραυματισμός της αδελφής του, συγκλόνισαν το πανελλήνιο. 

Τόσο για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού, όσο και για τον τραυματισμό της αδελφής του, εκφράζουμε τα βαθύτατα και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του, τον πόνο των οποίων κατανοούμε και συμμεριζόμαστε αφού και εμείς είμαστε γονείς. Όμως η μνήμη του παιδιού δε θα δικαιωθεί με ανθρωποθυσίες. 

Δε θα δικαιωθεί με ετυμηγορίες αυτόκλητων τηλε-τεχνικών ασφαλείας. Δε θα δικαιωθεί με λογικά άλματα που προσπαθούν να συνδέσουν ευθέως την (μεταγενέστερη του δυστυχήματος εικόνα του ερημωμένου λούνα – παρκ) με το θανάσιμο τραυματισμό του παιδιού, δε θα δικαιωθεί από ρεπόρτερ- ντεντέκτιβ που παραβιάζουν το απαραβίαστο του χώρου που έχει επιβάλλει η Αστυνομία για τη διάσωση των ευρημάτων, δε θα δικαιωθεί από αυτόκλητους Εισαγγελείς, αυτόκλητους πραγματογνώμονες...»

Ο υπεύθυνος της εταιρίας TUV Hellas ωστόσο κατέθεσε ότι, παρά τα έγγραφα που προσκομίστηκαν από τους κατηγορούμενους στη Δικαιοσύνη «τα μηχανήματα στο Ελληνικό δεν είχαν ελεγχθεί από εμάς. Όλες οι εκθέσεις επιθεώρησης ήταν για άλλες εγκαταστάσεις και έχουν λήξει. Το παιχνίδι με την κυλινδρική κατασκευή δεν το γνωρίζω. Αυτό που είχαμε ελέγξει στον Ασπρόπυργο ήταν πισίνα με σφαίρα. 

Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είχε σκοινί, καθ' οτι προορίζεται για πισίνα μεγέθους 7-8 μέτρα αλλά υπήρχε κάγκελο ανάσχεσης ή περίφραξη ασφαλείας για προστασία. Όταν ο κατασκευαστής απαιτεί σκοινί πρέπει να αναφέρει ρητά τι είδους. Κανένα παιχνίδι ψυχαγωγικού πάρκου δεν λειτουργεί με πάνω απο 6 μποφόρ αέρα.»

Η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο θάνατος του 13χρονου επήλθε «συνεπεία κακώσεων κεφαλής, θώρακος και κοιλίας».

Οι κατηγορούμενοι, ισχυρίζονται ότι δεν έκαναν κάποιο λάθος αλλά όλα συνέβησαν «εξαιτίας και αποκλειστικώς από συμβάντα που βρίσκονται εκτός της ανθρώπινης βούλησης, δηλαδή ποτέ κάνεις από εμάς, αλλά και κανένας μέσος συνετός άνθρωπος, δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ένα τόσο απλό παιδικό παιχνίδι, θα μετεξελισσόταν σε δολοφονικό όπλο που θα αφαιρούσε μία ζωή».

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος της εταιρίας στην απολογία του προσπάθησε να δικαιολογήσει τις παραλείψεις που εντόπισε η δικαστική έρευνα, όπως το γεγονός ότι το λούνα πάρκ δεν είχε ούτε προσωρινή άδεια λειτουργίας, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στο δήμο Ελληνικού, αλλά και για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Υποστήριξε ότι: «Η εταιρία μας ζήτησε από το δήμο να της εκχωρηθεί ο χώρος και θεωρήσαμε ότι η δημαρχιακή επιτροπή είχε προβεί στην προέγκριση της άδειας λειτουργίας από τη στιγμή που κανένας δεν με ενόχλησε για αυτό. 

Για το λόγο αυτό δεν καταθέσαμε τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για τις προσωρινές εγκαταστάσεις, τα οποία είχαμε στη διάθεση μας. Επειδή είχαμε παραλάβει δυο καινούρια παιχνίδια περιμέναμε αυτές τις μέρες τον περιοδικό επανέλεγχο όλων των παιχνιδιών. 

Τη δύναμη της φύσης δεν μπορεί κανένας να την αντιμετωπίσει. Η συγκεκριμένη μπάλα είναι απόλυτα ασφαλής και έχω συγκεκριμένα παραστατικά που το αποδεικνύουν. Δεν υπήρχε περίφραξη επειδή η εγκατάσταση του λούνα πάρκ ήταν προσωρινή και ο μισθωτής δεν μπορεί να προβαίνει σε τροποποίηση του χόρου».

Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι «αν είχαμε έστω μια μικρή ένδειξη κακοκαιρίας, θα είχαμε σταματήσει τη λειτουργία του παιχνιδιού. Όμως όπως επιβεβαιώνουν ΟΛΟΙ οι αυτόπτες μάρτυρες που συγκέντρωσε η Αστυνομία, ο βίαιος αυτός ανεμοστρόβιλος ήρθε κυριολεκτικά «από το πουθενά». Η βιαιότητα μάλιστα του συμβάντος ήταν τέτοια, που τόσο εγώ ο δεύτερος εκ των κατηγορούμενων, όσο και οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών, έπεσαν στο έδαφος από την ένταση του φαινομένου».

Στο υπόμνημα μάλιστα περιλαμβάνεται ολόκληρη ανάλυση του τι είναι ανεμοστρόβιλος και πως προκαλείται. Υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι μέσα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 13χρονος, δεν χρειαζόταν να είναι δεμένο στο έδαφος και επιχειρούν να απαντήσουν στις περιγραφές των μαρτύρων για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το λούνα παρκ: «Όσα δυσμενή για την κατάσταση του λούνα - παρκ περιγράφουν διάφοροι μάρτυρες, πιθανόν να στοιχειοθετούν άλλα αδικήματα αλλά σε καμία περίπτωση αυτό της ανθρωποκτονίας».

Η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας που περιγράφτηκε από μάρτυρες είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί η κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα και η αμέλεια να γίνει δόλος. Ωστόσο οι κατηγορούμενοι απαντούν ότι σε αυτή την περίπτωση «είναι σαν να αξίωνε ο Νόμος από εμάς να προβλέψουμε λ.χ. την πιθανότητα καθίζησης του εδάφους ή έκρηξης ηφαιστείου ή πλημμύρας. 

Ποιός, αλήθεια, θα μπορούσε να προβλέψει ότι στην Αττική, και μάλιστα στην περιοχή που ήταν εγκατεστημένο το λούνα- παρκ θα επέπιπτε ανεμοστρόβιλος και, μάλιστα, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση, και αφού το προέβλεψε να το αποδέχθηκε όχι απλώς σαν πιθανό αλλά ως βέβαιο;;;»

Ο αλλοδαπός υπάλληλος που λίγα λεπτά πριν το τραγικό δυστύχημα είχε βοηθήσει τα παιδιά να επιβιβαστούν στο «φονικό» παιχνίδι περιέγραψε όσα συνέβησαν τη στιγμή που είδε τον κύλινδρο να σηκώνεται στον αέρα: «Ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε ψηλά τον κύλινδρο με τα παιδιά σε ύψος 10 περίπου μέτρων. 

Αμέσως άρπαξα το σκοινί που δένεται ο κύλινδρος και χρησιμεύει για να ακινητοποιείται και να μπορούν τα άτομα να μπαίνουν και να βγαίνουν από αυτόν, και προσπάθησα να συγκρατήσω τον κύλινδρο. Όμως, ο ανεμοστρόβιλος ήταν τόσο δυνατός που πέταξε κάτω στο έδαφος και εμένα αλλά και τους γονείς των παιδιών που ήμασταν ανίκανοι εκείνη την στιγμή να κάνουμε οτιδήποτε για να σταματήσουμε τον κύλινδρο που τον είχε ανασηκώσει ψηλά ο ανεμοστρόβιλος. 

Μόλις ο κύλινδρος με τα παιδιά ακούμπησε στο έδαφος και σταμάτησε, έτρεξα αμέσως προς τα παιδιά και μαζί με τους γονείς τα βγάλαμε από τον κύλινδρο. Η εικόνα των τραυματισμένων παιδιών και η αγωνία στο πρόσωπο των γονιών πραγματικά με έχουν συγκλονίσει και δεν φεύγουν στιγμή από το μυαλό μου.»


Ο Ιταλός διαχειριστής του Λούνα πάρκ υποστηρίζει ότι και ο ίδιος είναι πατέρας και αντιλαμβάνεται τον πόνο της οικογένειας του νεκρού αγοριού και της τραυματισμένης αδελφής του: «Το τραγικό συμβάν του θανάτου του μικρού αγοριού και ο τραυματισμός της μικρότερης αδερφής του παραγματικά με συγκλόνισε.

Είμαι κι εγώ πατέρας δύο παιδιών, και συναισθάνομαι πλήρως και συμμερίζομαι απόλυτα τον πόνο των γονέων. Εκφράζω μέσ' από τα βάθη της ψυχής μου τα ειλικρινή μου συλληπητηρία προς την οικογένεια των παιδιών».


Πηγή : 
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2019. newsontime.gr

powered by Blogger