Home » , » Το μεγάλο κόλπο των 270 εκατ. ευρώ

Το μεγάλο κόλπο των 270 εκατ. ευρώ

Written By news on Κυριακή, 11 Μαΐου 2014 | 2:13 μ.μ.

Ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό email, το οποίο αφορά το παρασκήνιο της εξαγοράς των εταιρειών Energa και Hellas Power από τη Worldwide Energy Limited, κάνει τις τελευταίες ώρες βόλτα στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Το email, η μετάφραση του οποίου επικυρώνεται από γνωστό δικηγόρο Αθηνών, αναφέρεται στην εξαγορά των δύο εταιρειών από το ρωσοαραβικό fund τον Νοέμβριο του 2011 και μέσω αυτού αποκαλύπτεται ότι πίσω από το fund δεν κρύβονταν ξένοι επενδυτές, αλλά ο ίδιος ο Αριστείδης Φλώρος.

Ειδικότερα, το μήνυμα αποστέλλεται τον Νοέμβριο του 2011 στον Noe Benziane (έναν εκ των εκπροσώπων του fund) και στην ουσία αποτελεί πρόσκληση για συνάντηση μεταξύ του κ. Benziane και του κ. Φλώρου στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Σαγκάη.

Το σημαντικότερο σημείο του μηνύματος είναι αυτό στο οποίο επισημαίνεται ότι ο κ. Φλώρος «είναι ο τελικός δικαιούχος πίσω από τις εταιρείες Worldwide Energy Limited και Global Powersystems Incorporation» και ότι οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες πρόκειται να εξαγοράσουν την Energa και την Hellas Power.

«Οι WEL και GPI θα αποκτήσουν τις μετοχές των δύο ελληνικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, της Energa και της Hellas Power (ιδρυτής και των δύο είναι ο κ. Φλώρος). Κάθε εταιρεία θα συνεισφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ στην Εταιρεία στις νήσους Μάρσαλ (που πρόκειται να ιδρυθεί). Συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στην Εταιρεία στις νήσους Μάρσαλ για επενδύσεις και πάγια κατάθεση. Οι επενδύσεις είναι σήμερα σε στάδιο συζητήσεων με την HSBC, με τον υπεύθυνο σχέσεών της» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Δείτε το emailΗ μετάφρασηΑν τα όσα αναφέρονται στο email ισχύουν, η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης αλλάζει άρδην, καθώς αποδεικνύεται ότι πίσω από το ρωσοαραβικό fund-φάντασμα βρισκόταν ο κ. Φλώρος, ενώ παράλληλα διαψεύδονται οι εκπρόσωποί της WEL Noe Benziane και Alan Cable, οι οποίοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που είχαν παραχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2012 είχαν ξεκαθαρίσει ότι η οικογένεια Φλώρου δεν έχει καμία σχέση με το fund.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της WEL, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο,  έκαναν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν στόχο να επιστρέψει το μονοπώλιο της ΔΕΗ και να ενισχυθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ωστόσο, για τον ρόλο του Alan Cable γίνεται εκτενής αναφορά στο συμπληρωματικό εισαγγελικό πόρισμα της κ. Πόπης Παπανδρέου, το οποίο παρεδόθη στις 15 Οκτωβρίου του 2012 στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται σε αυτό, ο Βρετανός συνδέεται με έκνομες δραστηριότητες του Αχιλλέα Φλώρου, o oποίος από την πλευρά του φέρεται να διώκεται από τις βελγικές αρχές για αδικήματα όπως οι πλαστογραφίες και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα της κ. Παπανδρέου: «… Την 23-11-2011 και 19-12-2011 αντίστοιχα, οι παραπάνω χρεωμένες εταιρείες (HELLAS POWER A.E. και ENERGA A.E.) εμφανίστηκαν να μεταβιβάζονται ή επιδίωξαν να φανούν να μεταβιβάζονται σε κάποιο ρωσοαραβικό fund με την επωνυμία WORLDWIDE ENERGY LIMITED αγνώστων λοιπών στοιχείων και μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, το οποίο φέρεται να εκπροσωπείται από πρόσωπο ονόματι Alan Cable, Άγγλο υπήκοο, που, κατά πληροφορίες, συνδέεται με την εγκληματική δραστηριότητα του Αχιλλέα Φλώρου (πλαστογραφίες, ξέπλυμα κ.λπ.), για την οποία ο τελευταίος φέρεται να διώκεται από τις Βελγικές Αρχές…».

Συνήγορος του Α. Φλώρου ο Μάκης Βορίδης

Πάντως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένας εκ των συνηγόρων του A. Φλώρου ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης, ο οποίος είχε δηλωθεί ως τρίτος συνήγορος του προφυλακισμένου επιχειρηματία.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον κ. Βορίδη, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν δικηγόρος του κ. Φλώρου στο παρελθόν, αλλά πλέον δεν χειρίζεται τις υποθέσεις του.

Την είδηση, μάλιστα, επιβεβαίωσε o Δημήτρης Παπαδημούλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, κάνοντας λόγο για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα ηθικής, πολιτικής τάξης και δεοντολογίας.

Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως όταν ένα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. γίνεται, με δική του απόφαση, συνήγορος ανθρώπων που κατηγορούνται για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, τότε υπάρχει ζήτημα όχι μόνο για τον κ. Βορίδη αλλά και για τη Ν.Δ., η οποία έσπευσε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, να καταργήσει το ασυμβίβαστο, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί οφείλουν να έχουν τα ηθικά ασυμβίβαστα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η υπόθεση στον Άρειο Πάγο

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τρεις ημέρες συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση που έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών (365/2014) με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών 19 στελέχη των εταιρειών Energa και Hellas Power, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Με βούλευμα οι 19 από τους 25 εμπλεκόμενους στην επίμαχη υπόθεση παραπέμφθηκαν να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι δυο επίμαχες εταιρείες, ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος, καθώς διαπίστωσε, μεταξύ των άλλων, έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές.


Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου μέσα στο επόμενο διάστημα θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.


Πηγή : zougla.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2019. newsontime.gr

powered by Blogger