Home » , » Τσίπρας από Πορτογαλία: «Δημοψήφισμα ζωής» οι ευρωεκλογές (videos)

Τσίπρας από Πορτογαλία: «Δημοψήφισμα ζωής» οι ευρωεκλογές (videos)

Written By news on Κυριακή, 27 Απριλίου 2014 | 4:52 μ.μ.

Συνάντηση με τον Μάριο Σοάρες  - Ο Πορτογάλος πολιτικός δήλωσε βέβαιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει την Ελλάδα ενώ τόνισε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου  - Από την Ελλάδα θα ξεκινήσει η κατάρρευση της λιτότητας στην Ευρώπη είπε ο Μ. Σοάρες

Επανέφερε τα διλήμματα «Αριστερά ή λιτότητα και Αριστερά ή Μέρκελ» ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά ενώπιον Πορτογάλων στο πλαίσιο ομιλίας του στο Πόρτο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το «Μπλόκο της Αριστεράς» για τα 40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής, υπογράμμισε την ξεχωριστή αξία των ευρωεκλογών, σημειώνοντας πως «είναι δημοψήφισμα ζωής», καθώς, όπως είπε: «Για πρώτη φορά, το αποτέλεσμά τους είναι τόσο κρίσιμο για την Ευρώπη, για τις χώρες μας, για την καθεμία και τον καθένα από εμάς».


Η ψήφος μας -είπε ο κ. Τσίπρας- επηρεάζει την πορεία, όχι μόνον της χώρας μας, όχι μόνον της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Γι' αυτό -πρόσθεσε- θέλουμε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πλημμυρίσει με ελπίδα. Να γεμίσει με τις γυναίκες και τους άνδρες βουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Απαντώντας στην ελληνική κυβέρνηση περί μνημονίων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «δεν είναι αλήθεια ότι τα μνημόνια τελειώνουν». «Λένε ψέματα» υπογράμμισε «γιατί τα μνημόνια δεν είναι ο δανεισμός, αλλά το καθεστώς της κοινωνικής διάλυσης και της απορρύθμισης που έφτιαξαν τέσσερα χρόνια τώρα στις κοινωνίες των χωρών μας. Είναι το καθεστώς της διαρκούς λιτότητας, που θέλουν μάλιστα να θεσμοθετήσουν και στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι αυτές τις μέρες, στις δύο χώρες, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, «είμαστε θεατές σε ένα προεκλογικό θέατρο του παραλόγου, καθώς παρακολουθούμε σκηνές από το προεκλογικό "success story" της κυρίας Μέρκελ, που κατασκεύασαν οι επικοινωνιολόγοι της, για να πειστούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της πέτυχε και να την ψηφίσουν, αλλά και για να κρυφτούν οι πολιτικοί σύμμαχοί της στις χώρες μας».

Πρόκειται για «επικοινωνιακό καταφύγιο για τις ένοχες πολιτικές δυνάμεις, που έφεραν τα μνημόνια» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας στο δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός για την ανάγκη σταθερότητας, σχολίασε:

«Και επειδή οι κυβερνήσεις που αποσταθεροποίησαν τις χώρες μας, αποσταθεροποίησαν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, προκάλεσαν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, απόγνωση, φόβο και μιζέρια, επικαλούνται τώρα, προεκλογικά, την ανάγκη για σταθερότητα, ώστε να συνεχίσουν μετεκλογικά τη λιτότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής έθεσε τα ερωτήματα «Ποιοι τολμούν και μιλούν για σταθερότητα; Οι κυβερνήσεις που οργάνωσαν στα κρυφά τη δραματική περιπέτεια των μνημονίων; Αυτοί που ευθύνονται για τη θρυαλλίδα της ανθρωπιστικής κρίσης; Για τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των ανασφάλιστων στην Ελλάδα, χωρίς καμία ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη; Για την πρωτοφανή ανεργία, η οποία, στη μεν Πορτογαλία καταγράφεται επίσημα στο 16%, στη δε Ελλάδα ξεπερνά το 27%; Ή με το σκάνδαλο της ανεργίας των νέων ανθρώπων, που ξεπερνά το 60% στην Ελλάδα και το 35% στην Πορτογαλία; Τολμούν και μιλούν αυτοί που με την πολιτική τους εξέθρεψαν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό»;

Μάριο Σοάρες: Η Ελλάδα είναι η χώρα απ΄ όπου σήμερα θα ξεκινήσει η κατάρρευση της λιτότητας στην Ευρώπη

Συνάντηση με τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό και μετέπειτα πρόεδρο της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες, είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Σοάρες εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα και εκτίμησε ότι είναι αναγκαία η ευρεία συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου. «Μπορείτε να υπολογίζετε σʼ εμένα», διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα ασκήσω κάθε δυνατή πίεση για το σκοπό αυτό».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντάς του ότι παρακολουθεί την πορεία του, ενώ τού μετέφερε χαιρετισμούς από τον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουις Ινάσιο Λούλα, με τον οποίο είχε συνάντηση.

Ο Μάριο Σοάρες υπενθύμισε ότι αγαπά την Ελλάδα και ότι υπήρξε φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά όπως είπε ο ίδιος, το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου.

Ο Πορτογάλος πολιτικός διηγήθηκε ακόμη ότι σε συναντήσεις του με τον Σαντιάγο Καρίγιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Ευρώπη, όταν όλοι τους ήταν εξόριστοι στη διάρκεια των δικτατορικών καθεστώτων στις τρεις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, ανέλυαν ποια χώρα ήταν η πιθανότερη για να καταρρεύσει πρώτη η δικτατορία. Και, πράγματι, συμπέραναν ότι η Πορτογαλία ήταν η πρώτη υποψήφια χώρα.

Συμφώνησε τέλος με τον Αλέξη Τσίπρα ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα είναι η χώρα απ΄ όπου σήμερα θα ξεκινήσει η κατάρρευση της λιτότητας στην Ευρώπη και ελπίζει στη συνέχεια να γίνει το ίδιο σε Πορτογαλία και Ισπανία.
Πηγή : protothema.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 

Copyright © 2012 - 2019. newsontime.gr

powered by Blogger