NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτική

Χαμηλοί τόνοι στο Μαξίμου για το “αντάρτικο” Σαμαρά

Στην κυβέρνηση χαμογελούν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με το Μέγαρο Μαξίμου πάντως να επιθυμεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους σχετικά με το "αντάρτικο" Σαμαρά.

Παρά τις γαλάζιες αναταράξεις και διαφοροποιήσεις, με πιο ισχυρή αυτή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η τροπολογία που… επισκίασε το μίνι ασφαλιστικό, υπερψηφίστηκε, από 262 βουλευτές, επιβεβαιώνοντας, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές την ορθότητα αλλά και την αναγκαιότητά της.

Παρά την παραδοχή από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού (σ.σ. Άκης Σκέρτσος) ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση για την τροπολογία, η ρύθμιση πέρασε όχι μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, χωρίς ωστόσο να λείψουν οι ενστάσεις.

Η βασική της πρόβλεψη για χορήγηση άδειας διαμονής στους μετανάστες που ζουν στη χώρα εδώ και 3 χρόνια, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση να εργάζονται, ξεσήκωσε πρώτη την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είδε βήμα πίσω από τη διάταξη που ψηφίστηκε επί των ημερών του και έδινε αυτό το δικαίωμα στην 7ετία, με τουλάχιστον 5 ακόμη γαλάζιους βουλευτές να εκφράζουν δημόσια αντιρρήσεις, είτε για άρθρα της τροπολογίας είτε για τον τρόπο που αυτές επικοινωνήθηκαν, με το αίτημα ωστόσο της κομματικής πειθαρχίας από το Μέγαρο Μαξίμου να τους αποθαρρύνει από την καταψήφιση της.

Χαμηλοί τόνοι στο Μαξίμου για το "αντάρτικο" Σαμαρά - Ετοιμάζει και νέα διαφοροποίηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Κίνηση στην οποία προέβη ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς δεν πείστηκε ούτε από τον πρώην υπουργό του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κατέβαλε κοπιώδεις προσπάθειες τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και από τα τηλεοπτικά παράθυρα, πολύ δε περισσότερο από τον υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη.

“Είχα χρέος να πω ό,τι είπα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε” είπε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν οι δημοσιογράφοι τον περίμεναν έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, “αποκαλύπτοντας” με αυτόν τον τρόπο ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη.

Ο φωτογραφικός φακός “έπιασε” πολλούς βουλευτές να σπεύδουν να τον χαιρετίσουν και να του μιλούν, με τον ίδιο να χαμογελά ευδιάθετος, δίνοντας το μήνυμα ότι θα είναι παρών και θα διαφωνεί όταν το κρίνει απαραίτητο, εκφράζοντας τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει πάρει στροφή προς το… κέντρο, όπως ο ίδιος είχε πει στην πρόσφατη συνέντευξη του στην Καθημερινή. Σε αυτήν, προανήγγειλε την κάθετη διαφωνία του με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου, όταν αυτό έρθει τελικά Βουλή.

Σαμαρας

Στην κυβέρνηση χαμογελούν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς οι βουλευτές από όλες σχεδόν τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου αναγνώρισαν με την ψήφο τους το προφανές: ότι και εργατικά χέρια χρειάζονται, και καταγεγραμμένοι πρέπει να είναι οι μετανάστες και η μαύρη εργασία πρέπει να καταπολεμηθεί.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η επίμαχη τροπολογία εξηγήθηκε επαρκώς, και πως δεν πρόκειται ούτε για ελληνοποιήσεις ούτε για νομιμοποιήσεις, αλλά για άδεια διαμονής που παρέχεται μόνο με την προυπόθεση της νόμιμης εργασίας και του λευκού ποινικού μητρώου. Από εκεί και πέρα, πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο αριθμός των 30.000 αλλοδαπών που εκτιμάται ότι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς άδεια διαμονής και είτε δεν δουλεύουν ή δουλεύουν “μαύρα”, είναι πράγματι αυτός, ή είναι μικρότερος.

Το επόμενο βήμα είναι οι διμερείς συμφωνίες με την Γεωργία, τις Φιλιππίνες και την Ινδία, οι οποίες είναι προ των πυλών για εργάτες γης ή στις κατασκευές, αλλά και ενίσχυση της αποκεντρωμένης διοίκησης με δυναμικό ώστε να εκκαθαρίζονται οι αιτήσεις των μεταναστών, αφού τώρα μπορεί να εκκρεμούν ακόμη και για δύο χρόνια, μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί της άδειας διαμονής.

Οσο για το… αντάρτικο του Αντώνη Σαμαρά, το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, με όλα τα προβεβλημένα στελέχη να εκφράζουν τον σεβασμό τους στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, του οποίου όπως έλεγαν οι απόψεις είναι διαχρονικές και σεβαστές.

thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button