NewsΚοινωνία

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Λύση… στο και πέντε για την αίθουσα της δίκης

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης θα γίνεται πλέον στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης θα γίνεται πλέον στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας

Λύση… στο και πέντε για τη δικαστική αίθουσα, όπου θα διεξαχθεί η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου του 2018, δόθηκε χθες με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης θα γίνεται πλέον στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα.

Για να δοθεί αυτή η λύση χρειάστηκε να ξεκινήσει η δίκη στο ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στο κτήριο 9 του Πρωτοδικείου στην Ευελπίδων, όπου εκτυλίχθηκαν εικόνες ντροπής για τους επιζώντες (εγκαυματίες) της τραγωδίας αλλά και προσβλητικές για τη μνήμη των 101 νεκρών της.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως όταν κάποιοι από τους εγκαυματίες αντίκρισαν τον χώρο που διατέθηκε και πως είχαν στριμωχθεί σε μία μικροσκοπική αίθουσα, μάρτυρες, δικηγόροι, κατηγορούμενοι και άνθρωποι που απλά επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, φώναξαν «ντροπή».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ανακοίνωση που εξέδωσε η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τονίζοντας ότι οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης για το Μάτι δεν αρμόζουν σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

«Συγκαλέσαμε σύσκεψη με προϊσταμένους δικαστηρίων Πρωτοδικείου και Εφετείου. Καταλήξαμε στη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι πολύ πριν την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας και ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορος Λινός είχε υποβάλει σχετικό αίτημα αλλά δεν είχε γίνει δεκτό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ειδικότερα, μιλώντας στον Real FM είπε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης για την πυρκαγιά στο Μάτι, «θα γίνεται εναλλάξ με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτό θα μπορέσει να τακτοποιηθεί μέσα από κάποιες διευκολύνσεις που θα υπάρξουν. Υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων».

Όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, η παραγραφή των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης επέρχεται τον Ιούλιο του 2026.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας, απαντώντας σε ερώτηση γιατί η δίκη είχε προσδιοριστεί να γίνει σε τόσο μικρή αίθουσα υποστήριξε ότι «η ευθύνη για το πού γίνεται μια δίκη είναι ευθύνη που βαρύνει τη διοίκηση των δικαστηρίων. Σε μένα η συγκεκριμένη υπόθεση για την αίθουσα ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου, ακριβώς μετά από μια δίκή μας αναζήτηση για το πώς και ποτέ προσδιορίζεται η μεγάλη δίκη στην οποία όντως η προανακριτική διαδικασία διήρκεσε πολύ μεγάλο χρόνο. Η δυνατότητα ήταν να μεταφερθεί η δίκη στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Εφετείου που είναι η γνωστή, μεγάλη, και η μοναδική αίθουσα».

Ο υπουργός συνεχίζοντας είπε: «Υπήρχε ακόμη ένα ζήτημα για να ολοκληρωθούν οι κλητεύσεις 200 και ανθρώπων. Το γεγονός που έθετε αμφιβολίες αν αλλάζαμε τον χώρο στον οποίο γινόταν η δίκη σε σχέση με τον χρόνο που διαθέταμε για να γίνει σωστά όλη αυτή η διαδικασία. Αυτό ενείχε πιθανότητα ακύρωσης, θα περιόριζε ακόμη περισσότερο τον χρόνο που είχαμε μέχρι να φτάσουμε στην παραγραφή και θα δημιουργούνταν πολλά αλλά ζητήματα. Η πρώτη επικοινωνία που έγινε την διοίκηση του Εφετείου έδειχνε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα χρήσης της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων και ήδη είχαν προσδιοριστεί οι δικάσιμες που αφορούν στη Χρυσή Αυγή, μια αντίστοιχη πολύκροτη, πολυπρόσωπη μεγάλη υπόθεση. Υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα στο θέμα της παραγραφής».

Σχολιάζοντας, μάλιστα, το γεγονός των αρχικών αντιδράσεων για τη μικρή αίθουσα, ανέφερε : «Νιώθω οργή και αγανάκτηση. Βάζω τον εαυτό μου στη θέση των συγγενών των αδικοχαμένων που είδαν να εκτυλίσσονται σκηνές που δεν συνάδουν με την αξιοπρέπεια ή με τη γενικότερη σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης και της πολιτείας».

Για τη πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το Αμφιθέατρο στην Ευελπίδων, ο υπουργός απάντησε ότι χωράει μόλις 100 άτομα. Στην ερώτηση εάν θα αποδοθεί δικαιοσύνη στη δίκη, δήλωσε: «Η δικαιοσύνη έχει σταθεί στο ύψος περιστάσεων σε πολύ δύσκολες υποθέσεις».

Η πρώτη ημέρα της δίκης

Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα (31.10) στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Στ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Σε αυτή τη μικρή αίθουσα έπρεπε να στριμωχτούν 21 κατηγορούμενοι, οι δικηγόροι τους, οι 213 μάρτυρες της υπόθεση και όποιος πολίτης, όπως έχει δικαίωμα, ήθελε να παρακολουθήσει τη δίκη.

Η αίθουσα ήταν τόσο μικρή που τα βίας χωρούσε τους κατηγορούμενους ενώ δικηγόροι και δημοσιογράφοι καθόταν ακόμα και έξω από τη αίθουσα.

Ένας δικηγόρος, μάλιστα, ο οποίος βρισκόταν έξω από το κτήριο 9 δήλωσε: «παρίσταμαι εκτός αιθούσης».

Στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων τα θύματα της τραγωδίας ειχαν τοποθετήσει ένα πανό που έγραφε «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε από έδρας στο όρθιο ακροατήριο ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα μπορέσει να γίνει μόνο η δήλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Παράλληλα, το δικαστήριο, εν Συμβουλίω, θα εξετάσει την αίτηση αποχής που δήλωσε ο αναπληρωτής εισαγγελέας.

Σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα, συγγενείς των θυμάτων, για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος θα ξεκινήσει η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η δίκη διεκόπη για τις 7 Νοεμβρίου, ενώ οι επόμενες δικάσιμοι που έδωσε η πρόεδρος είναι για τις 8, 11 και 14 Νοεμβρίου.

Η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Στο μεταξύ, έξι δικαστές που αποτελούν την μειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και συγκεκριμένα ο Εφέτης και πρώην πρόεδρος της ΕνΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο Εφέτης Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ο Πρωτοδίκης, Παντελής Μποροδήμος, ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Μιχάλης Τσεφας, ο πρωτοδίκης, Ιωάννης Ασπρογέρακας και η Ειρηνοδίκης Έφη Κώστα, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι «δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί καλούνται για άλλη μια φορά να εκτελέσουν το καθήκον τους σε ένα περιβάλλον απονομής Δικαιοσύνης που δεν αρμόζει σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Οι δικαστές επισήμαναν, επίσης ότι «η εικόνα ενός συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, που βιώνει την έμπρακτη απαξίωση της Πολιτείας κάνει τον γύρο το κόσμου».

Αναλυτικότερα, όλη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε χτες κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΤ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που δικάζει υπόθεση σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Μάτι Αττικής, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής: οι διαρκείς εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργείων, περί εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης με έμφαση στην ψηφιοποίησή της και την αξιοποίηση υπερσύγχρονων αλγόριθμων και ηλεκτρονικών μέσων, βρίσκονται αντιμέτωπες με την αμείλικτη πραγματικότητα της απουσίας των ελάχιστων δομών, για την διεξαγωγή άλλης μια σημαντικότατης πολυπρόσωπης δίκης. Οι συνάδελφοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί καλούνται για άλλη μια φορά να εκτελέσουν το καθήκον τους σε ένα περιβάλλον απονομής Δικαιοσύνης που δεν αρμόζει σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ενώ δικαίως όλοι οι παράγοντες της δίκης διαμαρτύρονται για την αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει κατάλληλες αίθουσες για την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων. Οι έγκαιρες προσπάθειες της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών να υπάρξει πρόνοια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για κατάλληλο χώρο, δεν βρήκαν ανταπόκριση και η εικόνα ενός συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, που βιώνει την έμπρακτη απαξίωση της Πολιτείας κάνει τον γύρο το κόσμου.

Στο ίδιο έργο θεατές πια, βλέπουμε τους συναδέλφους μας δικαστές και εισαγγελείς, να γίνονται οι καθημερινοί αποδέκτες μια αγανάκτησης για την οποία ουδόλως ευθύνονται, ενώ οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που σήμερα κωφεύουν, αύριο θα εξαπολύουν σε ομιλίες και συνεντεύξεις βολές για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, δείχνοντας ως υπεύθυνους τους δικαστικούς λειτουργούς».

Πηγή : vradini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button