NewsΕπικαιρότηταΚόσμος

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας: Πάνω από 500 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και εγκλωβισμένοι

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Τουρκία και Συρία - Ο σεισμός έγινε αισθητός ως την Κύπρο.

Σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους στις δύο χώρες και προκαλώντας μεγάλες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους ως τώρα —ακόμη προσωρινούς— απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων.

Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της χώρας Φουάτ Οκτάι, μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών στην χώρα έχει φτάσει τους τουλάχιστον 284 νεκρούς.

Ο κ. Οκτάι διευκρίνισε ότι 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Καχρανμαρμαράς —όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού—, άλλοι 20 στην Οσμάνιγε, 18 στη Σανλιούρφα, 14 στη Ντιγιάρμπακιρ και 13 στην Αντιγιαμάν.

νεκροί, 639 τραυματίες στη Συρία

Ο —ακόμη προσωρινός— απολογισμός των θυμάτων του σεισμού 7,8 βαθμών με επίκεντρο τη νότια Τουρκία που έπληξε τομείς της βόρειας Συρίας αυξήθηκε στους 237 νεκρούς και στους 639 τραυματίες, έκανε γνωστό το συριακό υπουργείο Υγείας.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 111 νεκρούς στις περιοχές υπό τον έλεγχο του συριακού καθεστώτος, ενώ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ο απολογισμός των θυμάτων στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές.

Στην επαρχία Χαλέπι, που υπέστη το σκληρότερο χτύπημα, υπάρχουν πολλά θύματα κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων τα οποία κατέρρευσαν· τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Σωστικά συνεργεία πασχίζουν να βγάλουν παγιδευμένους από τα συντρίμμια κτιρίων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ιδίως στην Άζαζ και στη Αλ Μπαμπ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Ιντλίμπ (βόρεια), τα Λευκά Κράνη —οργάνωση που δρα στις περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί— ανέφεραν πως αναζητούν δεκάδες παγιδευμένους στα ερείπια.

Παράλληλα, δεκάδες άνθρωποι στις περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, ανακοίνωσαν οι διασώστες.

Σε ανακοίνωσή τους τα Λευκά Κράνη, ομάδα διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, κήρυξαν τις ζώνες αυτές “πληγείσες” και ζήτησαν από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις “να παρέμβουν άμεσα” για να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό.

σεισμος τουρκια

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Τα Λευκά Κράνη, οργάνωση πολιτικής προστασίας που δρα σε περιοχές υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών, ιδίως στην Ιντλίμπ, έκαναν επίσης λόγο για “δεκάδες θύματα και πολλούς παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια”, προσθέτοντας πως διεξάγουν επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό θυμάτων.

 

σεισμος τουρκια

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ντιγιάρμπακιρ, μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, είδε κτίριο να έχει καταρρεύσει ολοσχερώς και σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Κτίρια καταστράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κάτι που εγείρει φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη βαρύτερος.

σεισμος τουρκια

Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια

“Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου”, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση “για διεθνή βοήθεια”.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας.

Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Η Ουάσινγκτον θα παράσχει βοήθεια στους πληγέντες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην USAID και άλλους φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις πληροφορίες για τον καταστροφικό σεισμό, σημείωσε ο ίδιος.

Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια η ΕΕ

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και την ετοιμότητα της να τους προσφέρει τη βοήθειά της μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

“Οι σκέψεις μας βρίσκονται στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει”, τόνισε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter.

“Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή”, υπογραμμίζει και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

“Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Η Ευρώπη θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί”, προσθέτει σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

“Η ΕΕ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της”, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Με βαθιά λύπη άκουσα σήμερα το πρωί για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις πολλές οικογένειες που έχασαν ζωές και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες”, σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αισθητός σε απόσταση 600 χιλιομέτρων

Ανακοίνωση για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Τουρκία και έγινε έντονα αισθητός στην Κύπρο εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανακοινώνει ότι την Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023 και τοπική ώρα 03:17 καταγράφηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Τμήματος η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στην περιοχή του Γκαζαντιέπ (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) με μέγεθος ροπής Μw=7.8.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του (Τουρκία, Ιράκ, Γεωργία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, και Κύπρος). Στην Κύπρο έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί. ·

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν ισχυρός σεισμός στις 03:28 (Mw=6.7), πέντε σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα από 5 και πλήθος σεισμών με μικρότερα μεγέθη. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

σεισμος τουρκια

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

σεισμος τουρκια
σεισμος τουρκια

 

 

Πηγή: thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button