NewsΕνδιαφέρονταΕπικαιρότηταΚόσμος

«Προϊόν κλοπής τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Το Υπουργείο Πολιτισμού με επίσημη ανακοίνωσή του διαψεύδει και ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε προσέγγιση του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα που θα σήμαινε αποδοχή της επιστροφής τους με τη μέθοδο του δανεισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού με επίσημη ανακοίνωσή του διαψεύδει και ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε προσέγγιση του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα που θα σήμαινε αποδοχή της επιστροφής τους με τη μέθοδο του δανεισμού.

Αυτό σημαίνει πως τα δημοσιεύματα του Bloomberg,  της Repubblica και των Τimes που φέρουν Αθήνα και Λονδίνο να συζητούν επ’ αόριστον συμφωνία με αντικείμενο τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης , διαψεύδονται κατηγορηματικά.

Κατά το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, τα μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο είναι προϊόν κλοπής και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί στη Βρετανική πλευρά δικαίωμα νόμιμης κατοχής των γλυπτών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ωστόσο δεν διαψεύδει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν ήδη δημοσιευθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που προαναφέρθηκαν και που αφορούν την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας για την επιστροφή των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, με κάθε άλλο τρόπο και μέθοδο εκτός εκείνης του δανεισμού.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από  σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη. Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα»

 

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button