NewsΟικονομία

Πολιτική αντιπαράθεση για τις αυξήσεις στα επιτόκια

Η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός αυξάνουν τον φόβο για ένα νέο γύρο κόκκινων δανείων. Υπό αυτή την απειλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός αυξάνουν τον φόβο για ένα νέο γύρο κόκκινων δανείων. Υπό αυτή την απειλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τις τράπεζες να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν τους ευάλωτους και συνεπείς δανειολήπτες.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο βουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη στους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε πως τα μεγάλα κέρδη των τραπεζών έκαναν αναγκαία μία ισχυρή παρέμβαση της κυβέρνησης προς τις τράπεζες.

«Η κυβέρνηση ζητά συγκεκριμένα πράγματα από τις τράπεζες: μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προκειμένου να μην υπάρχει αυτή η διαφορά. Ζητάμε τη μείωση της επιβάρυνσης μέσω των κλασικών τραπεζικών εργασιών. Ζητάμε επίσης να είναι θετικοί στους δανειολήπτες που έχουν ανάγκες και είναι συνεπείς, αλλά και να αποδέχονται πιο εύκολα τις αιτήσεις εξωδικαστικών διαδικασιών», δήλωσε.

Από την άλλη ο Πάνος Σκουρλέτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως δεν τον πείθει το «παιχνίδι» της κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν τον πείθει, ενώ αναφέρθηκε και στις χρεώσεις των πολιτών για απλές τραπεζικές συναλλαγές και για αντικατάσταση τραπεζικών καρτών.

«Η λειτουργία της τραπεζικής αγοράς δεν μπορεί να επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στους κανόνες που επιλέγουν οι συστημικές τράπεζες για τον εαυτό τους. Χρειάζεται παρέμβαση. Η Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι πάνω από 45% υπό κατοχή του Δημοσίου, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή σκοπεύει να την ιδιωτικοποιήσει. Πρόκειται για εθνικό έγκλημα».

Ο Στέφανος Ξεκαλάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το ζήτημα αυτό επικοινωνικά, καθώς αντιλήφθηκε το μέγεθος της κοινωνικής οργής.

«Η αντιπαράθεση έγκειται στο εξής: εξ αρχής είχαμε πει ότι σώσαμε τις τράπεζες δια της ανακεφαλαιοποίησης τρεις και τέσσερις φορές για να έρθουν και να στηρίξουν την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αντιθέτως, βλέπουμε διαρκείς ληστρικές αυξήσεις σε υπηρεσίες που παρέχουν οι τράπεζες, να κλείνουν καταστήματα και να υποφέρει ο κόσμος».

«Αυτό που λέμε όμως είναι ότι είναι αδιανόητο εμείς να έχουμε στηρίξει τις τράπεζες για να υποστηρίξει το δημόσιο συμφέρον και να πλουτίζουν οι τραπεζίτες σε βάρος όλων μας. Εδώ και ένα χρόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε και έθεσε το θέμα των επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού και έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε σήμερα ότι πρέπει να υπάρχει φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών», δήλωσε.

Πηγή : megatv.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button