NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνίαΠολιτική

Ο Κασσελάκης «εξαφάνισε» το κύμα αποχωρήσεων

Παλεύει με… αλχημείες να πείσει ότι δεν μειώθηκαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για μία ακόμη φορά χτυπά τα ΜΜΕ μιλώντας για «μαζική προπαγάνδα»

Μικρότερος βγήκε από το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είχε προαναγγείλει η «Political», το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας συνεδρίαζε με ειλημμένη την απόφαση της πλειοψηφίας του μεταξύ αυτών και ο γραμματέας Κωνσταντίνος Βλαχάκης να αποχωρήσει από το κόμμα.

Έτσι και έγινε. Τα 37 από τα 51 στελέχη του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν την παραίτησή τους από το όργανο, ενώ τα 32 από τα 37 αυτά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας, δήλωσαν την αποχώρησή τους. «Η αλλαγή ηγεσίας και η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη δεν δείχνουν, ωστόσο, να μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αντιθέτως, η στρατηγική και μια σειρά ενεργειών του νέου προέδρου και της ηγετικής ομάδας δείχνουν να επιταχύνουν αυτή τη συνθήκη. Η νέα σελίδα για τον χώρο μας φαίνεται ότι διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, σε μια ξένη για εμάς κατεύθυνση. Τους πρώτους μήνες είδαμε να κυριαρχεί ένα θολό και ασαφές στίγμα στη δημόσια σφαίρα, να επιστρατεύεται μια έντονη συνθηματολογία, πολλές φορές, κενού περιεχομένου, που αδυνατεί να μπει πιο βαθιά στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Γίναμε μάρτυρες αντιφατικών δηλώσεων, τοποθετήσεων, ακόμα και αντίθετων στις πάγιες θέσεις και αξίες του χώρου μας», ανέφεραν στην επιστολή τους τα στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν.

Τα 14 μέλη που παρέμειναν στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας εξέλεξαν τον 29χρονο Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο νέο γραμματέα του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Με τη θέση του αυτή, ο νέος γραμματέας θα λαμβάνει μέρος και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Η στατιστική που καμιά φορά λέει ψέματα Για «μαζική προπαγάνδα από τα ΜΜΕ» κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, στην οποία επιχειρεί να αποδομήσει το κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας δήθεν τα… ακριβή στοιχεία.

«Το τελευταίο δεκαήμερο αποχώρησε από τις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ το 1,03% των μελών του κόμματος. Στον isyriza, είχαμε 152 email αποχώρησης και 758 νέες εγγραφές». Αυτό που υποστηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ότι αποχώρησε το 1% των 150.000 μελών που πήγαν να ψηφίσουν. Όπως θα ξέρουν όμως και εκείνοι που επικαλούνταν τους 120.000 που είχαν πάει για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα στις εσωκομματικές εκλογές του 2022, το δίευρο και η ψήφος μια φορά δεν σε κάνουν ενεργό μέλος.

Στοιχεία δεν υπάρχουν για να δούμε, για παράδειγμα, πόσοι από τους 150.000 που ψήφισαν τον Ιούνιο είχαν οποιαδήποτε νέα επαφή με το κόμμα. Σε κάθε περίπτωση όμως η βάση έχει αντανάκλαση στην κορυφή. Και από την κορυφή έχουν αποχωρήσει: Η μισή Πολιτική Γραμματεία, το 33% της Κεντρικής Επιτροπής, το 25% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το 75% του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν το 70% της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Καλή μεν η προπαγάνδα ότι «δεν έφυγε και κανείς», αλλά αν με αυτά οι σύμβουλοι πείθουν και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, τότε αυτό δεν θα πάει πολύ καλά. Ας ρωτήσει και τον Αλέξη Τσίπρα που τον είχαν πείσει το 2019 ότι κερδίζει τις εκλογές. Στην τελική ευθεία για τη νέα ΚΟ Θα χρειαστεί λίγη ακόμα υπομονή για τη δημιουργία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από τους 11 αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές. Οι δύο τάσεις του βρίσκονταν σε συνεχείς συσκέψεις για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Το συντονιστικό των 6+6 συνεδρίασε την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα αναμενόταν να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη και των 11 βουλευτών που θα συγκροτήσουν τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Θα με ενδιέφερε», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης για το ενδεχόμενο να ηγηθεί του νέου φορέα, καθώς φαίνεται η Έφη Αχτσιόγλου να κάνει πλέον ένα βήμα πίσω.

«Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα και συλλογικά να προχωρήσουμε μπροστά. Μόνο έτσι μπορούμε να εκφράσουμε την αγωνία των Αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων που βλέπουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο. Πρέπει να υπάρχει πολιτική έκφραση, με σοβαρότητα, τεκμηρίωση και μαχητικότητα». Η πρώτη παρουσία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η οποία θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 13 Δεκεμβρίου. Εκεί η ΚΟ των αποχωρησάντων αναμένεται να «παίξει ρέστα» με σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης, καθώς θα θελήσει να κάνει αίσθηση έναντι των άμεσων ανταγωνιστών της, που δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή τη συζήτηση θα προσπαθήσουν να δώσουν τουλάχιστον ένα περίγραμμα του εναλλακτικού τους σχεδίου για την επόμενη ημέρα της χώρας. Τώρα πώς θα συμβεί αυτό χωρίς να έχουν προηγηθεί προγραμματικές διαδικασίες είναι ένα ερώτημα, το οποίο όμως θα απαντηθεί άμεσα.

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button