NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνίαΚόσμοςΠολιτική

Οργή Mητσοτάκη για την απρέπεια Σούνακ

Εντός του μήνα οι ρυθμίσεις για το πρώτο «λίφτινγκ» στη Δικαιοσύνη - Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής και την Παρασκευή για τους servicers

Απίστευτη απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το βράδυ της Δευτέρας -λίγη ώρα πριν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που είχε προγραμματιστεί εδώ και μία εβδομάδα- κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κιθ Στάρμερ, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία-Ελένη.

Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη! «Λάθος και πολιτικά απρεπής η ακύρωση» λέει η ελληνική πλευρά. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε δημοσίως την ενόχλησή του δηλώνοντας: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Προφανώς η πολιτικά ασυνήθιστη απόφαση του πρωθυπουργού της φίλης και συμμάχου Βρετανίας να ακυρώσει την προγραμματισμένη από επταημέρου συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Λονδίνο αναμένεται να προκαλέσει περιπλοκές στις ελληνοβρετανικές σχέσεις. Λίγη ώρα μετά τη δήλωση δυσαρέσκειας του Έλληνα πρωθυπουργού για την ακύρωση του ραντεβού από τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, τονίζοντας πως ο κ. Σούνακ ήταν «φάουλ και πολιτικά απρεπής» με την ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού για αύριο Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, τονίζουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, κάτι που όμως, αποτελεί πάγιες ελληνικές θέσεις γύρω από τα
γλυπτά του Παρθενώνα. Και όπως σημειώνουν από την ελληνική κυβέρνηση: «Το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις».

«Γαλάζιο» νομοθετικό ντεμαράζ

Με το πόδι πατημένο στο γκάζι των μεταρρυθμίσεων θα συνεχίσει η κυβέρνηση. Το σήμα εκπέμφθηκε με καθαρό τρόπο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το Λονδίνο υπενθύμισε ότι αυτή είναι η λαϊκή εντολή με την οποία ανανεώθηκε με 41% η εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του: «Είναι ένα ποσοστό που βαραίνει πολύ στις δικές μου πλάτες και των συνεργατών μου. Είναι ένα ποσοστό ευθύνης. Ένα ποσοστό που με υποχρεώνει και εμένα να δουλεύω κάθε μέρα ακόμη πιο σκληρά προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο, το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται». Σημαντική παρέμβαση Σε αυτό το φόντο τον προσεχή μήνα θα ξεδιπλωθεί από την κυβέρνηση ένα νομοθετικό ντεμαράζ που θα βραχυκυκλώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τις διασπάσεις, αλλά και την ομάδα των «11» που προετοιμάζεται για να σταθεί στα κοινοβουλευτικά της πόδια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ήδη σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η σημαντική παρέμβαση που θα γίνει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το οποίο επιδιώκεται να θεραπευτούν διαχρονικές παθογένειες στον χώρο της Θέμιδας. Άλλωστε, η επιτάχυνση στον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης έχει αναχθεί από τον πρωθυπουργό στην υψηλότερη κλίμακα των κεντρικών προτεραιοτήτων στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. Οι νέες ρυθμίσεις καλύπτουν όλο το φάσμα της ποινικής κασίας, από την άσκηση δίωξης έως την έκτιση των ποινών. Διακηρυγμένος στόχος, όπως περιγράφεται από τους νομοθέτες, είναι οι πολίτες να βρίσκουν γρήγορα και αποτελεσματικά το δίκιο τους. Εκτός από το πρώτο λίφτινγκ στη δικαιοσύνη, εντός της ημέρας εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε τολμηρό νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας ότι αναγνωρίστηκαν στη δημόσια διαβούλευση οι αδικίες αλλά και οι στρεβλώσεις που υπήρχαν στις διατάξεις του, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δίνει «μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης». Βέλη Μαρινάκη σε Κασσελάκη Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δεν άφησε αναπάντητους τους αστοιχείωτους ισχυρισμούς του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη. Ο κ. Κασσελάκης, συνεχίζοντας την αντιπολίτευση μέσω Twitter, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το 2024 θα επιβάλει επιπλέον φόρους 1,63 δισ. ευρώ. «Δεν είναι πρόβλημα της κυβέρνησης ούτε των πολιτών ότι υπάρχει πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ φορολογικών συντελεστών και φορολογικών εσόδων», ανέφερε δηκτικά ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης, επεκτείνοντας τα βέλη του Μεγάρου Μαξίμου, υπενθύμισε στον Στέφανο Κασσελάκη:
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια -και τα έχουμε απαριθμήσει αναλυτικά- μειώνει ή καταργεί φορολογικούς συντελεστές. Όταν κυβερνούσε το κόμμα που είναι πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, είχαν αυξηθεί, είχαν επιβληθεί πάνω από 30 φορολογικοί συντελεστές. Είναι δεδομένα αυτά, έχουν καταγραφεί στην Ιστορία και νομίζω ότι δεν επιδέχονται οποιασδήποτε αμφισβήτησης». Μέσα στην εβδομάδα, συγκεκριμένα την Παρασκευή 1/12/2023, θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τους servicers. Οι διατάξεις του, μεταξύ άλλων, θα υποχρεώνουν τις εταιρείες διαχείρισης οφειλών να δίνουν τις πληροφορίες για τις οφειλές και τις δόσεις. Επιπλέον για τους ευάλωτους, όταν προτείνεται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό μια ρύθμιση, είναι υποχρεωμένοι όλοι οι servicers να την αποδέχονται. Στο καλεντάρι των νομοθετικών «χτυπημάτων» της κυβέρνησης είναι κυκλωμένη η 11η Δεκεμβρίου, όταν και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου για το Κτηματολόγιο, ενώ το καταληκτικό ορόσημο είναι η 17η Δεκεμβρίου, όταν και θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button