NewsΕπικαιρότηταΚόσμος

Ξεκινούν οι πτήσεις απομάκρυνσης Γερμανών από το Ισραήλ

Την Πέμπτη και Παρασκευή αναμένονται οι ειδικές πτήσεις της Lufthansa για την απομάκρυνση Γερμανών από το Ισραήλ. Υπό πίεση η κυβέρνηση, διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Yπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης των έκτακτων πτήσεων απομάκρυνσης Γερμανών πολιτικών από το Ισραήλ. Η διαδικασία ξεκινά αύριο Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, με ειδικές πτήσεις, ενώ όλα δείχνουν ότι επίκειται η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση σε έναν πόλεμο που φαίνεται ήδη πολυμέτωπος. 

Συγκεκριμένα θα γίνονται τέσσερις πτήσεις την ημέρα. Η λίστα κρίσης με την κωδική ονομασία «ELEFAND», που χρησιμοποιείται για τον συντονισμό των πτήσεων και την κράτηση εισιτηρίων, περιλαμβάνει ήδη 4.500 Γερμανούς πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ. Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Εξωτερικών μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πολλοί μαθητές που βρίσκονταν στην περιοχή για σχολική εκδρομή και ομάδες νέων που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Όχι» σε πτήσεις της πολεμικής αεροπορίας

Ισραηλινοί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, Τελ Αβίβ
Αναμένοντας πτήσεις της Lufthansa στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Οι ειδικές πτήσεις αποφασίστηκαν τελικά μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ της υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και του Κάρστεν Σπορ, επικεφαλής της Lufthansa, του μεγαλύτερου γερμανικού αερομεταφορέα. Σύμφωνα με την Αναλένα Μπέρμποκ, η Γερμανία δεν κατέφυγε σε χρήση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ισπανία ή η Πολωνία, εξαιτίας προβλημάτων χωρητικότητας των αεροσκαφών.

Η απομάκρυνση Γερμανών πολιτών από το Ισραήλ γίνεται σε εθελοντική βάση, με την Αναλένα Μπέρμποκ να αναφέρει στο δίκτυο ZDF ότι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται συνολικά πάνω από 100.000 Γερμανοί πολίτες. Έντονη ωστόσο είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση της Χριστιανικής Ένωσης για την διαχείριση της κατάστασης, κρίνοντας ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη διατεθεί τουλάχιστον κυβερνητικά αεροσκάφη για την απομάκρυνση Γερμανών πολιτών.

Εντείνεται η αγωνία για τους ομήρους της Χαμάς

Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ
Μπέρμποκ: 24ωρες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Κι όλα αυτά την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκονται δραματικές διαπραγματεύσεις υπό άκρα μυστικότητα και για τους Γερμανούς ομήρους της Χαμάς. H Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες, διαβεβαίωσε ότι το υπ. Εξωτερικών εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για την απελευθέρωση Γερμανών που απήχθησαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς.

«Βρισκόμαστε διαρκώς σε επικοινωνία με τους συναδέλφους μας στην περιοχή καθώς και με άλλους παράγοντες που έχουν απευθείας διαύλους επικοινωνίας με την Χαμάς» ανέφερε μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ARD, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, ειδικά όταν πρόκειται για «μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η Χαμάς».

Μέτρα κατά υποστηρικτών της Χαμάς στη Γερμανία

Συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Βερολίνο
Συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στην περιοχή Νόικελν του Βερολίνου

Την ίδια ώρα σε αναβρασμό βρίσκεται και το γερμανικό υπ. Εσωτερικών υπό την Νάνσι Φέζερ, η οποία ανακοίνωσε την λήψη σκληρών μέτρων κατά υπόπτων για υποστήριξη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς επί γερμανικού εδάφους. Μάλιστα υπογράμμισε ότι θα χρησιμοποιηθεί γι αυτόν τον σκοπό κάθε διαθέσιμο μέσο των μυστικών υπηρεσιών και της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την υπ. Εσωτερικών, στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών αναμένεται επίσης θα τεθούν και διάφορες «δωρεές»  προς στήριξη της δράσης της Χαμάς, καθώς επίσης και σχετικές «εκδηλώσεις αλληλεγγύης» για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Γεγονός είναι πάντως ότι ήδη από το Σάββατο έχουν λάβει χώρα σε όλη τη Γερμανία πορείες και άλλες εκδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, από το Βερολίνο μέχρι τη Στουτγκάρδη και το Ντούισμπουργκ. Στο Βερολίνο συγκεκριμένα, οι αστυνομικές αρχές απαγόρευσαν μάλιστα φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις στις περιοχές Νόικελν και Κρόιτσμπεργκ. Οι διοργανωτές ωστόσο κάνουν λόγο για «ρατισμό» και πλήγμα «στην ελευθερία της έκφρασης».

dw.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button