NewsΠολιτική

Η Αθήνα πρόλαβε την Άγκυρα στη «σκακιέρα» των υδρογονανθράκων.

Με μια κίνηση ματ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αρχή της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Με μια κίνηση ματ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αρχή της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Οι σεισμικές έρευνες που ξεκινούν από το πλοίο Sanco Swift της κοινοπραξίας ExxonMobil – ΕΛΠΕ, μετά την έκδοση της σχετικής ΝAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό Ηρακλείου, αναμένεται εντός διετίας να εξάγουν τα πρώτα συμπεράσματα.

Οπότε και θα φανεί αν τελικά οι εταιρίες θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Η Ελλάδα κινήθηκε σχετικά αργά καθώς από το 2011 όταν και με τον τότε υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη το 2011.

Μάλιστα η Ελλάδα έστειλε τότε στη Γραμματεία του ΟΗΕ το νόμο 400/2011, που σημαίνει ότι από τότε έχουμε ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη την ελληνική ΑΟΖ. Στο άρθρο 156 προσδιορίζονται και οι συντεταγμένες της ελληνικής ΑΟΖ. Πολύ πριν αρχίσει να δημοσιοποιεί η Τουρκία τα μεγαλεπίβολα σχέδια της «Γαλάζιας Πατρίδας», και πριν η «αραβική άνοιξη» ανατρέψει το Μουαμάρ Καντάφι και δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να αναμειχθεί στα εσωτερικά της βορειοαφρικανικής χώρας.

Η Τουρκία στήριξε την κυβένηση της Τρίπολης στρατιωτικά με υλικά, συμβούλους και μισθοφόρους να έλαβε ως αντάλλαγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη παράλληλα με τη στρατιωτική συμφωναία.

Αυτό άνοιξε και την όρεξη της Τουρκίας να …διαχειριστεί τους υδρογονάνθρακες της Λιβύης και να διευρύνει τις ανυπόστατες μεν, διεκδικήσεις της δε, σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Έτσι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του έχουν προβεί σε δηλώσεις για εξόρυξη εντός «της ΑΟΖ της Λιβύης».

Έτσι σε αυτή τη φάση και ενώ αναμενόταν η τουρκική κίνηση, με τρία βασικά σενάρια, ανακοινώθηκε από την Ελλάδα ότι ξεκινούν έρευνες στα δυτικά της Κρήτης και το Ιόνιο.

Τα σενάρια κινούνταν ανάλογα με ποια περιοχή θα επιλέξει η Άγκυρα, στη Λιβυκή περιοχή των 63.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην «περιοχή της κατεχόμενης Λιβυκής ΑΟΖ από την Ελλάδα» των 39.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ή ακόμη βορειότερα εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας.

Πριν, ωστόσο, προβεί η Άγκυρα σε κάποια ενέργεια η ελληνική πλευρά αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βέβαια είναι μακριά από τις περιοχές που αμφισβητεί η Τουρκία.

Αυτό δε μειώνει την ελληνική ενέργεια αφού δεν ήταν απίθανο, αν ο Ερντογάν ήθελε να προκαλέσει ακόμη περισσότερο, να έστελνε ερευνητικό πλοίο ακόμη και σε αυτές τις περιοχές, όπως έκανε στην κυρπιακή ΑΟΖ.

Τώρα αναμένεται η επόμενη κίνηση στην ελληνοτουρκική σκακιέρα των υδρογοναθράκων, καθώς και οι δύο χώρες επέλεξαν να μην ανοίξουν τα «χαρτιά» τους και να κινηθούν αιφνιδιαστικά: αρχικά η Τουρκία με την υπογραφή της 50ετούς εκμετάλλευσης των λιβυκών υδρογοναθράκων που ανακοίνωσε ο Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η Ελλάδα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω της συνέντευξης του.

Πηγή : vradini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button