NewsΕπικαιρότηταΚόσμοςΠολιτική

Γιατί ο «σουλτάνος» άλλαξε τα σχέδιά του

Όλο το παρασκήνιο με τις ανατροπές στο πρόγραμμα Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου

Στο παρά πέντε της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκαν αλλαγές στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα έρθει αυθημερόν στη χώρα μας, ώστε να πραγματοποιήσει το επίσημο σκέλος των επαφών του στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το μεσημέρι προγραμματίζεται γεύμα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Άρα, η επίσκεψή του θα είναι μια πιο σύντομη και λιτή εκδοχή σε σχέση με τις αρχικές διαρροές από μέρους της γείτονος. Στο πρόγραμμα υπήρχε σχέδιο για δείπνο που θα παρέθεταν ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη στο ζεύγος Ερντογάν. Ωστόσο, η Εμινέ Ερντογάν δεν φαίνεται να έχει προγραμματισμένο ταξίδι στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει δείπνο και μάλλον ο Τούρκος πρόεδρος
δεν θα διανυκτερεύσει.

Επίσης, η συνοδεία του αναμένεται να είναι μικρότερη, ενώ ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως υπουργική σύνθεση που θα συμμετάσχει στις διευρυμένες συζητήσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ). Θα τον συνοδεύουν τουλάχιστον εννέα υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Τουρισμού. «Κλειδώνουν» οι τελευταίες λεπτομέρειες Επίσης, ο κ. Ερντογάν δεν θα συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών, όπως ήταν μια ιδέα που αρχικά είχε πέσει στο τραπέζι. Τέλος, έως και χθες αίτημα στην κυβέρνηση για ιδιωτική επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, όπως έκανε το 2004 και το 2017, δεν υπήρχε. Πάντως, για να κλειδώσουν αρκετές από τις λεπτομέρειες των συναντήσεων στην Αθήνα έγινε χθες εσωτερική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

H διατήρηση του καλού κλίματος και η αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών, όπως επίσης και η εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας, θα αποτελέσουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τον στόχο της ελληνικής πλευράς στην επικείμενη συνεδρίαση του ΑΣΣ Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί σε δώδεκα ημέρες. Η συνεδρίαση του ΑΣΣ, που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του οδικού χάρτη των επαφών που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους γούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Όπως έχει γράψει η «Political», η συνάντηση είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, ώστε να ενεργοποιηθούν πολλαπλοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες με βάση τους εξής άξονες: Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα. Στόχος η εδραίωση της ηρεμίας Στη συνεδρίαση του ΑΣΣ ύστερα από επτά χρόνια -στα τέσσερα από τα οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης- η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν οι πληροφορίες, στοχεύει στην εδραίωση της ηρεμίας και της βελτίωσης των διμερών σχέσεων και να επισφραγιστεί αυτό το κλίμα με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών.

Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο, η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις. Στη συνεδρίαση του ΑΣΣ, πέρα από τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών, καθώς και την ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Εξωστρέφεια, θα συμμετάσχουν υπουργοί με αρμοδιότητες στους τομείς της Άμυνας, της Μετανάστευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης, ενώ αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι στις συζητήσεις μπορεί να λάβουν μέρος και υπουργοί που δεν θα υπογράψουν συμφωνίες.

Όπως έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία. Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Άννας Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς.

Ανησυχία για «εκπλήξεις» από τον Ταγίπ Θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις και εδώ αναμένεται το ενδιαφέρον. Διότι στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Δηλαδή τις «εκπλήξεις» που μπορεί να φέρει στις… βαλίτσες του ο Ερντογάν. Βάσει της πολιτικής που ακολουθεί τόσο απέναντι στη χώρα μας όσο και στο θέμα της Μέσης Ανατολής, οι «εκπλήξεις» μπορεί να είναι δύο.

Η πρώτη είναι το ενδεχόμενο να θέσει θέμα για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, θέμα κυριαρχίας ή ακόμη και θέμα «τουρκικής» μειονότητας. Και μάλιστα να τα θέσει όλα αυτά δημόσια κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που οι μέχρι στιγμής πληροφορίες λένε ότι θα γίνουν από τους δύο ηγέτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου οι  τοποθετήσεις είναι πάντα ήπιες και πολύ διπλωματικές σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά δεν πρόκειται να αφήσει καμία προσβολή αναπάντητη. Πηγές βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα επιχειρήσει να τινάξει τη συνάντηση στον αέρα και θα κινηθεί στο πνεύμα των δηλώσεων που θα συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του κοινού υπουργικού συμβουλίου.

Η δεύτερη «έκπληξη» που μπορεί να ετοιμάσει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι να εκμεταλλευτεί τα φώτα της δημοσιότητας που θα είναι στραμμένα επάνω του επί ευρωπαϊκού εδάφους και να επιτεθεί στη διεθνή
κοινότητα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Η συμφωνία άλλωστε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών, της Αιγύπτου και του Κατάρ άφησε τον Τούρκο πρόεδρο εκτός διπλωματικού παιχνιδιού.

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button